Navike i običaji u različitim zemljama koje izazivaju čuđenje kod stranaca - Studio MD 1
506608
post-template-default,single,single-post,postid-506608,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-studio md1,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Navike i običaji u različitim zemljama koje izazivaju čuđenje kod stranaca

Ponekad se čini da su razlike među zemljama sve manje, pre svega zbog procesa globalizacije. Mada je to delimično istina, zemlje se i dalje razlikuju po mnogim svojim običajima i navikama, koje neretko njihove posetioce iz drugih zemalja ostavljaju u čudu.

U narednim redovima ćemo vam otkriti šta je i dalje specifično za mnoge države u svetu.

Deca u Italiji koriste cucle za pijenje različitih napitaka sve do svoje pete ili šeste godine.
U Papua Novoj Gvineji se govori čak 851 jezik.
U Španiji je potpuno normalno da se večera u 10 uveče ili kasnije, ali treba napomenuti da u pitanju obično nije veliki obrok.

  • Konobari i drugo osoblje u ugostiteljskim objektima u Južnoj Koreji ne gledaju blagonaklono na davanje bakšiša.
  • Kada Nemci primete izgubljeni predmet na ulici, oni ga kače na najbliže drvo, ako je to moguće, ne bi li tako on lako zapao za oko osobi koja ga je izgubila.
  • Srkanje hrane i pića nije nepristojno u Japanu. Postoji čak i verovanje da nudle imaju bolji ukus kada se konzumiraju na ovaj način.
  • Kada treba prstima da pokažu na nešto ili u nekom pravcu, stanovnici Malezije koriste palac, a ne kažiprst, kako je uobičajeno u ostatku sveta.

Nikad nemojte da tražite so kada obedujete u Egiptu, jer se to smatra uvredljivim za domaćina i osobu koja je spremila obrok.
Ako ste pozvani u goste u Venecueli, nipošto nemojte da dođete u dogovoreno vreme, već bar 15 minuta kasnije, kako biste ostavili vremena domaćinima da stignu sve da pripreme u slučaju neplaniranih okolnosti koje su ih omele u tome.
Danci se ponekad opuštaju šetnjom po grobljima. Ona su, naime, u ovoj zemlji veoma sređena i više podsećaju na parkove.

izvor:citymagazine.rs