5 razloga zbog kojih je DOBRO da svakog dana jedete CRVENI LUK! - Studio MD 1
501803
post-template-default,single,single-post,postid-501803,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-studio md1,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

5 razloga zbog kojih je DOBRO da svakog dana jedete CRVENI LUK!

Ovo je jedna od najkorisnijih namirnica.

U vreme korone i gripa, jedna od namirnica koju nikako ne biste smeli da zaobiđete je i crveni luk.

 

Osim što je sjajan kako dodatak jelu, veoma je koristan i za zdravlje.

 

Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupno zdravlje.

 

Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Kako još crveni luk utiče na naše zdravlje:

 

Pomaže digestivnom traktu da pravilno radi

 

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.

 

Kontroliše dijabetes

 

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

Crveni luk povoljno deluje na srce

 

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

 

Kontroliše nivo holesterola

 

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

 

Smanjuje rizik od mnogih bolesti

 

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti. Pogoduje anemičnim osobama.

 

Sumporna ulja i organski sulfidi dovodoe do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.

izvor:stil.kurir.rs